Picnic Island Playground

SBC_110416_IMG_2844_0

Picnic Island Green underwent a major upgrade in April 2011 as part of the River Quay project (formerly known as the Boardwalk Redevelopment), including the addition of a contemporary and innovative children's playground, Picnic Island Playground.

The major transformation included the removal of a steep, concrete arch bridge and construction of a new bridge without stairs, rejuvenated open lawn area, pathways, new picnic and barbeque facilities and a new playground positioned under the shade of a fig tree between Picnic Island and the Arbour.

The upgrade was conceived to draw more visitors to this much under-utilised section of the Parklands and to encourage them to stay for extended periods of time. It also provided a much-welcomed upgrade to the existing barbeque facilities.

The playground was designed to offer unique play experiences within the Parklands while also complementing the existing play areas. Key features include:

  • Custom designed suspended play plates; a basket swing for multiple users; a modernistic slide; large reflective metal plates; cubby house and sand pit; bouncy soft fall mounds; interactive play wall for carers, with in-built finger puzzles; and a pathway with in-built story.